Style flow

Website met een Bouwpakket of Gespecialiseerd Ontwerp

Let's talk

Het verschil tussen template bouwer en custom websites

Vaak krijgen wij de vraag: “Wat is het verschil tussen een template bouwer site en een handgemaakte (custom) site?”. Dat heeft te maken met de codering en bouwmogelijkheden, visuele vrijheid, snelheid van de website (laadtijd) en functionaliteit. Deze vraag heeft dus een uitgebreid antwoord met een aantal voor- en nadelen voor beide soorten websites. Laten we beginnen met een korte toelichting van de begrippen ’template bouwer’ en ‘handgemaakte website’.

Bij een ’template bouwer’ werk je met kant-en-klare elementen en hoef je niet met code te werken.

Custom (handgemaakt) gaat in dit geval over het werken met zelfgemaakte design én code.

Wat is een ’template bouwer’?

Een template bouwer is een systeem zoals Squarespace of Elementor die het mogelijk maakt voor nagenoeg iedereen om compleet visueel een website te bouwen met een ‘bouwpakket’. Je hebt geen kennis nodig van code en alles werkt automatisch op zowel desktop als mobiel. Hiermee kun je vrij snel een ‘goede’ website klaarhebben, mits je de juiste keuzes kunt maken. Dat is natuurlijk mede afhankelijk van je content en doel. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is in sommige gevallen ook zo.

Zorg ervoor dat je een zekere huisstijl vastlegt waaraan je onderdelen van je website kunt toetsen. Onthoud dat een consistent ontwerp en gebruiksvriendelijke styling een flinke invloed hebben op de professionaliteit en daarmee kwaliteit die je uitstraalt. Dit geldt o.a. voor knoppen, afbeeldingen, menu-items, teksten en achtergronden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een overvloed aan figuurlijke tennisballen gooit naar de websitebezoeker.

Wat verstaan wij onder een handgemaakte website?

Voor een handgemaakte website bij Soulgood wordt eerst een uniek design gemaakt wat zich focust op de uitstraling en bruikbaarheid van de website. Wanneer we een kloppend design hebben gerealiseerd, vertalen we dit naar code die specifiek voor dat design wordt geschreven. We maken niet alleen unieke elementen zoals de animaties op onze eigen homepage, maar ook eenvoudig herbruikbare blokken die je zelf kunt invullen. Denk hierbij aan de uitgelichte grote paarse teksten op deze pagina of het grid van afbeeldingen waarin we enkele websites tonen. Dit doen we specifiek voor 1 design, zodat er zo min mogelijk ‘loze’ code wordt ingeladen bij de gebruiker. Als bonus is de achterkant van de website makkelijk aan te passen door onze aanpak.

De voorkant van je website

A.k.a. de front-end

De front-end (voorkant) van je website is het gedeelte waar websitebezoekers mee omgaan. Hieronder valt het uiterlijk, het visuele plaatje, van je website en veel van de interactiviteit. Dit is de plek waar je de persoonlijkheid van je merk of bedrijf kan laten zien en kan vertellen wat jou uniek maakt. Wat er allemaal ingeladen wordt in de front-end en op welke manier dat gebeurt, heeft ook een grote invloed op de snelheid en de reactietijd van de website.

Handgemaakte front-end

De front-end van een handgemaakte website kan alle kanten op gaan. De enige limiet is je eigen fantasie en creatief denkvermogen of, als je heel ver wilt gaan, wat je computer aankan. Wij ontwerpen een website altijd eerst compleet visueel en gaan daarna de uitdaging aan om dit te vertalen naar de meest optimale code. Hoe ‘gekker’ de creativiteit, hoe beter.


Dat visuele plaatje kan een simpel en strak design zijn zoals dstijl.nl of een speelser design zoals loenteincoacht.nl. Het kan ook een website zijn waar veel informatie goed te vinden moet zijn zoals samenklimaatactief.be of firstbasegroundscrews.com. Daarnaast kan het zelfs een visueel spektakel zijn zoals onze eigen soulgood.nl die meer de focus legt op beleving, beweging en interactiviteit.

Screenshot Homepagina - Loentein coacht

Template bouwer front-end

De front-end van template bouwer website kan er uiteenlopend uitzien voor de meeste mensen. Je leert ze echter snel herkennen. Net als dat een woonkamer met Ikea meubels er mooi uit kan zien en persoonlijkheid kan hebben, kan een template bouwer website ook een eigen persoonlijkheid hebben. Maar net als een woonkamer met alleen Ikea meubels, biedt een template bouwer minder keuzevrijheid dan iemand die elk stukje van elk meubelstuk met de hand voor je maakt naar eigen smaak.

Verschil in snelheid

De laadtijd is een groot verschil dat we vaak zien tussen template bouwer websites en handgemaakte websites. Template bouwers moeten namelijk elke mogelijke website kunnen bouwen, waardoor hier een hoop aan ‘vastgeplakt’ zit wat niet gebruikt wordt op elke website. Dit zorgt ervoor dat de bestanden die de site moet laden vaak veel groter zijn dan nodig. Een handgemaakte site laadt daarentegen alleen in wat er ook echt nodig is. Wat niet nodig is, wordt natuurlijk ook niet gemaakt. Opgeruimd staat netjes. 😉

Dit verschil merk je vooral bij websites met een simpel en strak design zoals dstijl.nl. De homepagina van deze custom website laadt binnen enkele seconden op een traag mobiel netwerk en op een computer op wifi zelfs in minder dan 1 seconde. Dit krijgen wij voor elkaar door systemen te bouwen die automatisch afbeeldingen optimaliseren en deze alleen inladen wanneer ze nodig zijn. Zo zijn zelfs de meest uitgebreide pagina’s vol afbeeldingen bijna direct geladen.

Een template bouwer website met een vergelijkbaar design en functionaliteit laadt in onze testen gemiddeld 3 keer tot soms zelf 10 keer trager. Dit betekent jammer genoeg dat je op mobiel snel gebruikers kan verliezen, omdat ze te lang moeten wachten. Volgens research door Google verlaat namelijk 53% van websitebezoekers via mobiel de website als het langer dan 3 seconden duurt om deze te laden.

De achterkant van je website

A.k.a. de back-end of CMS

De back-end van je website is het gedeelte dat op de server draait. Veel sites hebben een CMS (Content Management Syteem) op de server zodat je, zoals de naam al zegt, zelf content kan aanpassen.

Template bouwers werken hand in hand met een CMS om ervoor te zorgen dat je de website kan vormgeven en vullen op één plek. Ook handgemaakte websites van Soulgood komen altijd met een CMS. Het grote verschil tussen die van een template bouwer en van Soulgood is de hoeveelheid opties die je hebt en daarmee de overzichtelijkheid.

CMS bij een template bouwer

Het CMS van een template bouwer is veel uitgebreider en ingewikkelder dan bij een handgemaakte site. Dit kan een groot voordeel zijn maar ook een nadeel. Bij het CMS van een template bouwer kan je zelf alle vormgeving bepalen binnen bepaalde kaders. Al deze opties zijn constant beschikbaar, van het aanpassen van lettertypes tot de rondingen van knoppen. Heel fijn als je elke pagina individueel wil vormgeven, maar het is een hoop informatie om te verwerken wanneer je snel een paragraaf of een knop wil toevoegen. De constante beschikbaarheid van allerlei (ongebruikte) opties is wat het ook onoverzichtelijk kan maken. Hoe snel loop je door de Ikea wanneer je een nieuwe kantoorruimte moet inrichten? Het kan dus een behoorlijke en tijdrovende klus zijn om de back-end van een template bouwer onder de knie te krijgen.

CMS bij een handgemaakte site

Wij gebruiken bij Soulgood WordPress als CMS bij het bouwen van een handgemaakte (custom) website. Wij richten dit in en passen dit aan specifieke wensen aan om zo eenvoudig mogelijk hierin te werken. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over hoeveel witruimte ergens moet staan of welke kleuren waar horen. Dit zetten we namelijk zo veel mogelijk vast in code zodat je het CMS kunt gebruiken waarvoor het is bedoeld, het beheren van content.

Het grote voordeel is dat alles ‘opengezet’ kan worden. Wil je toch nog iets extra’s kunnen aanpassen? Dan maken wij het aanpasbaar. Ook kijken we bij elke toevoeging aan het CMS naar gebruikersgemak en zorgen we ervoor dat er geen overload aan informatie en opties is. Zo kan jij je focussen op het maken van de juiste content zonder afleiding.

Ons streven is altijd: als je in Word kan werken, kan je met minimale uitleg ook in onze back-end werken.

Neem een kijkje in onze eigen backend:

Conclusie

Als je snel en relatief goedkoop een website online wilt hebben waar een uniek design of goede snelheid geen prioriteit heeft, kan je het beste gaan voor een template bouwer website. Of je dit nou zelf doet, of iemand het voor je laat doen.

Als je een uniek design wilt, een grote hoeveelheid informatie behapbaar wil krijgen, snelheidsrecords wil proberen te verbreken (en daardoor ook verder bovenaan bij Google komen) of gewoon zo eenvoudig mogelijk je eigen content wil publiceren, dan kan je het beste iets speciaal voor jou laten maken.

Take-aways

Met al deze informatie is het misschien nog moeilijk om een keuze te maken. Daarom hebben we hier een simpele keuzehulp. Kom je er alsnog niet helemaal uit? Bel of mail ons met jouw brandende vraag.

Template bouwer

  • Bouwen zonder code
  • Minder uniek ontwerp
  • Langere laadtijd
  • Ingewikkelde back-end
  • Goedkoper
  • Snel een simpele website

Handgemaakt

  • Jouw wens, onze code
  • Een uniek ontwerp
  • Snelle laadtijden
  • Gebruiksvriendelijke back-end
  • Duurder
  • Langere ontwikkeltijd
Style flow